Zelfbeeldtraining

Ieder kind voelt zich wel eens onzeker. Dit is niet direct zorgelijk of een aanleiding voor begeleiding. Deze training is geschikt voor kinderen die niet af en toe, maar vaak negatieve gedachten over zichzelf hebben, zoals:

– ‘Ik doe alles fout, ik ben dom’
– ‘Ik ben lelijk’
– ‘Ik probeer het niet, ik kan het toch niet’

Kinderen met een negatief zelfbeeld voelen zich vaak somber en ontevreden over zichzelf. Bij kinderen tussen de acht en elf jaar is het zelfbeeld meestal gericht op schoolprestaties, uiterlijk, sportieve vaardigheden, gedrag en sociale acceptatie. Bij kinderen vanaf ongeveer twaalf jaar wordt een meer globaal zelfbeeld gevormd. Wanneer kinderen een negatief zelfbeeld hebben, zijn ze geneigd vooral aandacht te besteden aan datgene wat dit idee bevestigt.

De training bestaat uit 7 sessies waarin met behulp van een werkboek vooral aandacht wordt besteed aan de positieve eigenschappen van het kind. De training is bedoeld voor kinderen, jongeren en adolescenten tussen de 8 en 18 jaar en wordt gegeven door orthopedagogen. De training is gebaseerd op de behandeltechniek Competitive Memory Training (COMET), waarbij in het langetermijngeheugen een nieuwe koppeling wordt gemaakt bij verschillende situaties. Door verschillende oefeningen worden positieve gevoelens steeds vaster gekoppeld aan gebeurtenissen die het negatieve zelfbeeld activeren. Het koppelen van een trotse houding en gezichtsuitdrukking zal dit proces versterken. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van positieve zelfspraak en muziek. Uiteindelijk leert het kind om op moeilijke momenten doelgericht een positiever zelfbeeld op te roepen.

Meer informatie over de kosten van deze training kunt u vinden op de pagina tarieven.