Nieuws
ICU in de media
Lees (of luister) je door de lockdown heen!
Lezen is leuk. Maar voor kinderen met dyslexie is lezen vooral moeilijk. Superboek helpt je daarbij! Bij Superboek vind je de meest actuele titels in gesproken vorm, in braille of Jumboletter voor alle leeftijden. Je kunt gratis lid worden van Passend Lezen en onbeperkt toegang krijgen tot Superboek.
De collectie van Superboek bestaat uit ruim 14.000 jeugdboeken en ongeveer 20 tijdschriften. Van Jip en Janneke tot De Grijze Jager. Van Sjakie en de chocoladefabriek tot De waanzinnige boomhut.
Kijk voor meer informatie op de site van Passend Lezen.
Gratis E-books en luisterboeken
Met je biebpasje kun je gratis e-boeken en luisterboeken lenen. Je mag tien luisterboeken én tien e-books in een keer lenen. Kun je chillen op de bank én hoef je je favoriete boeken niet te missen. Kies je voor Carry Slee, Dolfje Weerwolfje, Hotel Bonbien, de Grijze Jager of Mees Kees? Het hele aanbod vind je op bibliotheekutrecht.nl
Extra luisterboeken voor iedereen
De bibliotheek heeft luisterboeken nu beschikbaar gesteld voor iedereen, dus ook als je geen lid bent. Download de app LuisterBieb en geniet van duizenden ingesproken boeken. Kijk snel of jouw favoriete boek er bij zit, of ontdek leuke nieuwe boeken!
Coronavirus: Hoe gaan we er bij ICU mee om?
We volgen de landelijke richtlijnen RIVM/GGD
Volgens de landelijke richtlijn van het RIVM is thuishouden of weren van school of kinderdagverblijf niet nodig als kinderen geen klachten hebben. Wij volgen de informatie van RIVM en GGD hierin op en verwijzen u ook naar de websites van deze instanties om zich verder te informeren. Zie voor meer informatie:
Hygiënemaatregelen op ICU
De belangrijkste maatregelen die we op dit moment kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn eenvoudig. Deze maatregelen gelden overigens voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:
- Regelmatig handen wassen. We vragen of iedereen bij binnenkomst ICU eerst de handen te wassen in het toilet. De handen kunnen afgedroogd worden met de doekjes die daar liggen. Ook als de begeleiding op school plaatsvindt vragen we of de kinderen eerst handen kunnen wassen. Wij doen dat uiteraard ook.
- Hoesten en niezen aan de binnenkant van de elleboog;
- Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg.
Indien uw zoon/dochter ziekteverschijnselen heeft willen we vragen om uw zoon/dochter niet naar ICU te laten komen. Dat geldt natuurlijk ook voor ouders. We nemen het zekere voor het onzekere. Een late afmelding in verband met ziekte zullen we de komende tijd niet in rekening brengen.
Met vriendelijke groet,
namens iedereen van ICU
Cursussen dyslexiesoftware in de zomervakantie
Speciaal voor kinderen met lees- en spellingproblemen en hun ouders organiseert Lexima in de zomervakantie trainingen voor de programma’s Sprint Plus, Kurzweil, Alinea en Read&Write.
Achter een laptop kunt u samen met uw kind oefenen en leert uw kind de software optimaal in de dagelijkse school- en thuissituatie te gebruiken bij het lezen, schrijven en studeren. Voor kinderen en ouders die zich willen oriënteren zijn er demonstraties waarbij de hulpmiddelen gepresenteerd worden.
Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op de website van Lexima.
Doe mee aan de Summerschool Junior van de Universiteit Utrecht
Bij Summerschool Junior ontdekken kinderen hoe leuk en fascinerend wetenschap is! Vier dagen lang is de Universiteit Utrecht het domein van jonge wetenschappers in de dop. Hier doen ze zélf onderzoek, bijvoorbeeld naar biodiversiteit, het heelal, chemische reacties en duurzaamheid. Een spannende ontdekkingsreis die leuk en leerzaam is!
Summerschool Junior is van 22 t/m 25 juli en 29 juli t/m 1 augustus 2019. Alle nieuwsgierige kinderen uit groep 5 t/m 8 en klas 1 en 2 van de middelbare school zijn van harte welkom.
Kijk voor meer informatie op de site van de Universiteit Utrecht.
Theaterlezen
Bij theaterlezen, ook wel toneellezen genoemd, nemen twee lezers (of meer) de rol van een personage op zich en lezen de teksten hardop voor. De lezers voeren eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, decor, grootse gebaren of rekwisieten. De teksten bestaan voornamelijk uit dialogen, zodat de lezers elkaar steeds afwisselen.
Theaterlezen is leuk voor iedereen: jong en oud en goede en minder goede lezers. De meerwaarde voor zwakke lezers is de kans op succeservaringen bij het lezen. Theaterlezen is evidence based geschikt als leesinterventie. Theaterlezen bevordert het ‘vloeiend lezen’ (lezen met begrip en intonatie) en het leesplezier.
Voor meer informatie en het bestellen van theaterboeken kunt u terecht op leesletters.nl.
Voorlichtingsavond voor kinderen vanaf 11 jaar met ADHD
Het St. Antonius ziekenhuis Utrecht en de afdeling Utrecht van Balans houden op donderdag 16 mei een speciale avond voor kinderen vanaf 11 jaar met ADHD.
Onder het motto: ‘Ik heb ADHD en neem mijn ouders mee’ zijn de kinderen samen met de ouders welkom op de voorlichtingsavond in het ziekenhuis. Hier wordt onder andere aandacht besteed aan het thema ‘Overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs’. Kinderartsen Joost de Bie en Wim Verwijs houden een interactieve presentatie samen met kinderen.
Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op de website van Balans.